Astra Coupé Club

Forum Polskiego Klubu Astry Coupe
Teraz jest 26 listopada 2014, o 18:12

Strefa czasowa: UTC + 1


Regulamin działu


Dyskusje na temat SERYJNYCH silników.

  1. Zanim otworzysz nowy wątek użyj szukajki.
  2. Nie wrzucaj linków do aukcji.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 marca 2011, o 12:55 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
U nas w aso jest jeszcze normalnie dostepny ten 182. Zreszta ostatnio wymienialem w aveo. Nie wiem czy wycofują czy nie. Na opakowaniu na tym 184 niby nie pisze ze do automatów tylko ze do skrzyń i do mostów tak jak na tym 182. Dzis nawet dolewalem do skrzyn w obu autach tego 182 i ma zecz jasna kolor czerwony. Ten 184 ma żółty czy tez czerwony??

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 marca 2011, o 12:58 
Offline
Forumowicz
Forumowicz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lipca 2010, o 14:29
Lokalizacja: Toruń/okolice
Imię: Robert
Silnik: X18XE1
też ma czerwony kolor...
tylko ciekawe czy można go mieszać z tym 182...bo nie chciałem wymieniać tylko kupiłem litr na dolewke

_________________
bojanowóz viewtopic.php?f=27&t=8411&start=45


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 marca 2011, o 13:29 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
Mozna mieszac. Nawet gdyby byl to olej do automatów to i tak jest mieszalny z tym do manuala. To jest tez olej do wspomagania choc bywa ze sa osobne oleje do wspomy. Zreszta zawsze sie robi probe mieszalnosci dajc pare kropel na nakretke obu olejow tak na wszelki wypadek. Najlepiej jeszcz ejakbyc upuscil nieco starego oleju do osobnej butelki, zalal tego swierzego do skrzyni i ewnetualnie jak zabrakie ( kwestia ile upuscisz starego) uzupelnil tym upuszczonym. Ja tam w pracy mam zawsze w jakiejs butelce troche oleju tego z wymiany wlasnie w celach uzupeniania jak ktos przyjezdza na przeglad. Nie bede przecież lecial na magazyn by dolac klientowi 50 czy 100 ml oleju jak pobrac moge najmniej 0,5L. Potem ziom sie jeszcze bedzie goraczkowal ze go naciagamy na koszty. Widomo jak to jest w naszym kraju. To juz tak od siebie to robie. Zreszta do chewroletów 1.0 i 1.2 wchodzi 1,8-1,9 L wiec zawsze przy wymianie mam resztke. Juz nie chomikuje bo nie ma sensu.

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 marca 2011, o 15:18 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2004, o 16:55
Lokalizacja: Germany/MA
Imię: Adam
Silnik: inny
Cytuj:
Mozna mieszac. Nawet gdyby byl to olej do automatów to i tak jest mieszalny z tym do manuala.

Jestes tego w 100% PEWNY ?
Bo moje informacje sa calkowicie inne.
Olej do manualnych skrzyn biegow i do automatow to sa dwa CALKOWICIE ROZNE oleje,
i Dextron (olej do automatow) nie nadaje sie do manualnych skrzyn biegow, i co za tym idzie nie wolno ich mieszac)
(Zrodlo; Opel Ruesselsheim)




Adam

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 marca 2011, o 17:04 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 lutego 2007, o 19:05
Lokalizacja: Goleniów
Imię: Paweł
Silnik: inny
Niby nie wolno ale robilem testy a jakis czas temu czytalem ze zaleca sie w niektorych autach z manualem zalanie olejem do automatów. W jakim celu?? Jak wiadomo olej do automata jest rzadszy a co za tym idzie lepiej sie sprawdza w zime. Znam kilku ludzi co to zmieniali olej wlasnie na taki jak i dolewali pół na pół. Sam dolewalem olej od automata do zony polo. Jest tam dosc wrazliwa skrzynia ktora dosc czesto pada wiec szybko zadzialalem. Jak narazie od dwóch lat spisuje sie dobrze a dzis nawet kontrolowalem. Olej wpierw tak jak mowilem mieszam na probe by miec pewnosc czy sie miesza, test robilem na zimnym oleju jak i goracym( na kuchence podgrzewalem). Wiem ze to nie fachowe podejscie ale to sa sztuczki takie jak z tym rozruszniem zaciskow hamulcowych ich rozbieraniem itp- nie powinno sie tak robić ale sie robi choc producent zaleca tylko i wylacznie wymiane.

Dzis bylem na magazynie i tak wlasnie trafilem z emi sie przypomnialo z tymi olejami. Zagadalem z kolega i normalnie mamay na polkach i ten 182 i 184. Oba te oleje sa do skrzyn z tym ze 182 czysto do manualnych a 184 do przekladni kierowniczych maja glowne zastosowanie. Mozna je miaszac bez obaw. Do automatow jest olej z koncowka 771.

_________________
SHARAN 1.9 TDI AUY++++ i GOLF 1.9TDI ASZ+ by TUNE UP
Dianostyka OPEL i VAG -wszystkie modele wlacznie z najnowszymi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, o 18:04 
Offline
Forumowicz
Forumowicz

Dołączył(a): 21 marca 2009, o 13:22
Lokalizacja: Grajewo
Imię: Tomek
Silnik: Z22SE
Właśnie wymieniłem olej w skrzyni F23. Spuściłem około 1,4 litra oleju. Zdziwiło mnie to, że dopiero po wlaniu prawie dwóch litrów olej zaczął wypływać przez otwór kontrolny. Czy jest możliwe, że olej tak wolno spływa? Na korku wlewu oleju jest namalowana żółta kropka. Zastanawiam się czy dolać jeszcze pół litra.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 kwietnia 2011, o 20:10 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Dołączył(a): 10 października 2007, o 19:54
Lokalizacja: Legionowo
Do skrzyni F23 wchodzi okolo 1,8-1,9 litra, wiec dobrze wlales.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 20:48 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sierpnia 2008, o 14:27
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Polo
Silnik: Z20LET
Panowie, zdjecie robione od dolu auta. Ten korek zaznaczony to jest kontrolny czy spustowy ?? :/ skrzynia z20let

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/87d ... 7e043.html

jeszcze druga fotka
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/437 ... 8c4de.html

_________________
Można sprzedać żone, ale nie bertone :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 21:01 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Dołączył(a): 10 października 2007, o 19:54
Lokalizacja: Legionowo
Polus napisał(a):
skrzynia z20let


wooow jak ta skrzynie zapodales do astry i skad wogole wziales bo takowa nie wystepowala ;D

a tak na powaznie - korek kontrolny to jest.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 21:26 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sierpnia 2008, o 14:27
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Polo
Silnik: Z20LET
marcinpsk napisał(a):
wooow jak ta skrzynie zapodales do astry i skad wogole wziales bo takowa nie wystepowala

dobra F23 :P

To gdzie jest korek spustowy :( nie moge nigdzie znalezc :/

_________________
Można sprzedać żone, ale nie bertone :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 21:32 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 czerwca 2008, o 20:43
Lokalizacja: 100lica
Silnik: Z20LET
na pewno będzie w najniższym punkcie skrzyni

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 21:34 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Dołączył(a): 10 października 2007, o 19:54
Lokalizacja: Legionowo
Z boku od strony lewego kola, schowany za sankami. Znalezc to nie prbolem ale odkrecic korek to dopiero trzeba poglowkowac...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 21:36 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sierpnia 2008, o 14:27
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Polo
Silnik: Z20LET
czyli czym odkrecic ?? :D Zdradzisz swoj sekret ??:D koncowka torx i klucz oczkowy ?? :D

_________________
Można sprzedać żone, ale nie bertone :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 22:02 
Offline
Klubowicz
Klubowicz

Dołączył(a): 10 października 2007, o 19:54
Lokalizacja: Legionowo
Polus napisał(a):
czyli czym odkrecic ?? :D Zdradzisz swoj sekret ??:D koncowka torx i klucz oczkowy ?? :D



Problem nie tkwi w czym odkrecic, tylko jak to zrobic...
klucz szesciokatny potocznie zwany ampulem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 25 maja 2011, o 22:18 
Offline
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 sierpnia 2008, o 14:27
Lokalizacja: Sosnowiec
Imię: Polo
Silnik: Z20LET
hehehe, czyli imbus :)
A przez korek kontrolny idzie go wylac ?? Np, stawiajac auto pod katem ??

_________________
Można sprzedać żone, ale nie bertone :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Regulamin Forum Astra Coupe Club
Created by Titleist & Coube    Managed by Astra Coupe Club Team
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL